Rutger van der Ree

Rutger van der Ree ontdekt de djembe in 1985 bij  Ponda O'Brian in een van  schaarse djembelessen die er in die tijd waren in Amsterdam. Gebrekkige  informatie over de djembe en een flinke dosis nieuwsgierigheid  motiveert hem tot meerdere bezoeken aan de bron in Mali en Guinee in de jaren 1987 t/m 1997. Resultaat:Veel stofhappen en veel observeren  tijdens de talloze feesten waarin hij steeds weer verzeild raakt. Hij gaat  o.a. in de leer bij grootmeester Famoudou Konate en bij Numodi Keita.

In 1987 ontmoet hij Sega Sidibe op het Carrefour des Jeunes in Bamako, de hoofdstad van Mali, van wie hij veel zou leren, tot op de dag van vandaag. “Ik had niet kunnen bedenken dat hij  jaarlijks bij mij te gast zou zijn voor het geven van workshop. Het leven is  vol verrassingen. “

Een andere verrassing is de ontmoeting met  Mamoudou Keita ‘ Delmundo', met wie hij in 1993  Africa Sabou Njouma opricht. Door de aanstekelijke gedrevenheid van Delmundo ontstaat een hechte groep die 7 jaren samen zal  werken. Met de groep keert hij terug naar Guinee. Daar wacht het avontuur op straat, bij de verschillende balletten in Conakry, en landinwaarts in het dorp Kato. Opnieuw vergaart  hij kennis, maar hij treedt op zijn beurt nu ook op voor de massaal toegestroomde dorpelingen. Na dit  tournee in Guinee in 1996 komt een live-registratie uit  onder de titel “Doundoun Diarra “. In 1998 volgt de CD “House of Roots”.  

De jaren erna speelt hij met wisselende ensembles, en legt zich toe op het geven van workshops en lessen. Tevens verzorgt hij wekelijks de percussie bij danslessen van diverse dansdocenten. Jaarlijks ontvangt hij grootmeester Sega Sidibe uit Bamako, Mali, en reist met hem door Nederland om djembeworkshops te geven.

“Trommelen  brengt mensen bij elkaar en is goed voor lichaam en geest. Door de gezamelijke inspanning vervagen plaats en tijd en opent zich een muzikaal universum “.