Africa Sabou Njouma( ASN)

De lessen van Mamoudou Keita, ‘Delmundo', met zijn Guinese ritmes in de traditionele stijl van Hamana in Noord-Oost Guinee openen nieuwe perspectieven voor de djembemuziek in Nederland in de jaren '90. De combinatie van 3 doundouns en meerdere  djembees speelt een centrale  rol in de interactie tussen  drummers en  dansers tijdens de vele ceremonien en feestelijkheden in Guinee.

Toch zijn de perpectieven van de drummers in Africa zeer gelimiteerd.Ze moeten hun plicht vervullen tegenover de dorpelingen, maar het levert hen weinig op. Als drummer is het moeilijk om een bestaan op te bouwen. Het is de gestaag toenemende belangstelling voor de djembemuziek in de rest van de wereld die daar verandering in brengt.

Kruising der wegen
Mamoudou Keita, ‘Delmundo', speelt in de jaren '80 bij het Ballet Djoliba. Niet alleen als  muzikant, maar ook als  danser en animator, is hij zeer  populair in Conakry, de hoofdstad van Guinee. Hij is  een bron van inspiratie voor veel jonge drummers  aldaar, en heeft vele jongeren opgeleid die zich later tot professionele drummers hebben ontwikkeld.

De andere leden van  ASN, Rutger van der Ree, Jos de Haas, Thomas Bonekamp en Jaco Benders, hebben allen hun eigen muzikale achtergrond, van klassiek,rock,pop,salsa,punk tot  muziektheater . Zij ontmoeten elkaar in de djembelessen in Amsterdam in 1989, en spelen in verschillende ensembles samen.  ASN is in maart 1993 door Mamoudou  Keita en Rutger van der Ree opgericht. De laatste organiseert in die tijd  lessen in Amsterdam voor de eerste. Uit de lessen komt de groep voort,  en onder de artistieke leiding van Delmundo ontwikkelden zij een repertoire dat voorheen alleen in West-Afrika gespeeld werd. Dankzij het enthousisme en kennis van deze muzikanten en dankzij  het veelzijdige talent van Delmundo, weten  zij zich  verschillende ritmes en essentiele muzikale principes eigen te maken , die leiden tot een uniek repertoire in Europa.

Vanaf 1994 spelen zij in heel Nederland, later ook in Frankrijk, Spanje en Duitsland. In 1994,1995 en 1996 reist de groep naar Guinee. In het geboortedorp van Delmundo, Kato, worden zij met open armen ontvangen. Speciale muzikale festiviteiten worden voor hen georganiseerd ten einde de ritmes als Konden, Dendon en Bolokonondo, en de bijbehorende dans, in hun context te leren  begrijpen.  Uiteindelijk valt hen de eer ten deel om een  middernachtelijk optreden  te mogen verzorgen voor de 250 dorpelingen die zich op het dorpspleinplein hebben verzameld.. 
In Conakry leven de leden van de groep met de muziek en dans  op straat, en bezoeken ook de repetities van verschillende balletten om zo de  muzikale diversiteit van de Malinke en de Sousou te kunnen  bestuderen.

Na hun verblijf in Guinee spelen zij in maart 1996 in Rasa te Utrecht, waarvan een live-registratie is uit gekomen onder de titel ‘Doundoun Diarra'.

In 1999 komt de CD ”‘House of Roots” uit, met zowel traditionele stukken  als bewerkingen. Op de CD zijn, naast de vaste  leden, ook Salimata Diabate (zang), Mohamed Cissokho (balafoon), Has Bangert (bolon) en Albert Distelbrink (kora) te horen.